Inleiding
De virtuele of online identiteit is een speciale vorm van groepsidentiteit (zie pagina 136 cursus). Het internet maakt het mogelijk om met je vrienden, familie, maar eigenlijk met heel de wereld in contact te komen. Op internet wordt informatie uitgewisseld en komen virtuele sociale relaties, netwerken en gemeenschappen tot stand.
Ik kan me goed voorstellen dat jullie allemaal een online account hebben op toch minstens 1 sociaal netwerk zoals Instagram, Twitter, Snapchat. Dus jullie weten ook dat wanneer je een account hebt je: foto's kan toevoegen, kan delen wat je aan het doen bent of kan chatten met je vrienden. = Je creƫert zelf je identiteit! Haal nu dus allemaal eens je favoriete sociale media boven en bekijk je eigen account eens. Komt dat overeen met hoe je in het dagelijkse leven bent? Je online identiteit bestaat dus naast je "offline" identiteit. Deze kunnen op bepaalde aspecten verschillen, misschien dat je online meer durft delen met anderen zoals je mening. Dat is ok, het geeft jongeren de kans om te experimenteren met verschillende identiteiten, zolang je maar niet twee compleet verschillende personen wordt.
Echter, het internet kan een gevaarlijke plaats zijn. Je moet weten hoe ermee om te gaan. Heb je dat nog niet gemerkt dat wanneer je iets opzoekt over bijvoorbeeld een boek dat je graag wil lezen of een game voor de playstation dat er opeens overal reclame van is op het internet? Het internet is een permanent archief. Het houdt al je informatie bij, ook foto's. Wees dus voorzichtig met wat je deelt op sociale media of opzoekt op het internet.
Bij de volgende delen gaan we stilstaan bij de invloed, de gevaren en de opportuniteiten/voordelen van sociale media.